"Камут" - Корасан пшеница- Triticum turanicum

Камут (Kamut ®) е името на запазена марка пшеница от сорт Корасан (T. turanicum). Името "камут" (произнася се: ка-Moo) идва от древна египетска дума за "пшеница". Този сорт Корасан е запазен през годините и не е хибридизиран зaради патента, които е регистрирало семейство в Америка преди 20 г. По този начин отгледаната пшеница е 100% органик, няма примеси или опрашвания от модерни сортове и има специфични нутриенти, които характеризират този сорт. Така се оказва не толкова грешно, че е регистриран по такъв начин сорта Корасан. 

Това е невероятно красиво житно растение с много дълги осили. Има огромен клас с дълги пипала към слънцето и здрава слама. Определено заинтригуващо е зърното на тази твърда стъкловидна пшеница, което е доста голямо и твърдо, дълго е около 1см. Интересен също е факта, че в сравнение с Лимеца, който е с дребно, малко и меко зрънце, Камута е огромен и твърд, а и двете пшеници са подобни на вкус, хранителни вещества и свойства при печене. Хлябът от Камут е жълт на цвят в сърцевината му и е . Подобно на хляба от Лимец има плътна, насищаща структура и много високи вкусови качества. В днешно време от Камут се приготвят основно хляб и повече паста. Като представител на древните сортове пшеници Камута се усвоява от тялото много по-добре и по-лесно, глутена му е значително по-мек и консумирането на зърно, хляб или паста от него са благоприятни за човека.